In beweging met reuma

In beweging met reuma

Zwemmen zorgt voor sterkere spieren en soepelere gewrichten.

Sportfondsen en ReumaNederland slaan de handen ineen voor bewegen in het water voor mensen met reuma.

Heb je een vorm van reuma? Dan is regelmatig bewegen extra belangrijk. Sporten en bewegen is ontspannend, goed voor je gezondheid en je leert nieuwe mensen kennen. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat jouw botten en spieren sterker worden en je gewrichten soepeler blijven. Niet alle beweegactiviteiten zijn geschikt wanneer je reuma hebt, maar er zijn genoeg leuke beweeg- en sportactiviteiten die goed zijn voor mensen met reuma, bijvoorbeeld zwemmen en aquasporten.

Zwemmen met reuma

Doordat je in het water geen last hebt van zwaartekracht is bewegen gemakkelijker. En dat is precies wat je nodig hebt als je last heb van pijn en stijfheid. Met zwemmen train je veel verschillende spieren, verbeter je jouw uithoudingsvermogen en houdt je de gewrichten soepeler. Blijf in beweging en ga, ook met reuma, naar het zwembad.

Aquasporten met reuma
Samen met ReumaNederland hebben we in januari alle aquasport instructeurs opgeleid, zodat zij professionele begeleiding kunnen bieden binnen de aquasporten aan mensen met reuma. Dit doen de instructeurs door middel van variatie in de aquasportlessen. Hierdoor kan iedereen straks mee doen op zijn eigen niveau en zijn de lessen voor iedereen nog toegankelijker. Van deze opleiding hebben we profijt in alle aquasportlessen. Ontdek welke aquasport bij jou past.

Soepele gewrichten
Sterke spieren
Meer uithoudingsvermogen

Zwemmen met Reuma 14-02-2024

Dat kan zeker, luister wel goed naar je lichaam. Je kan zelf het beste inschatten hoe ver je kunt gaan en wanneer het te veel is. Zorg zelf voor wat meer rustmomenten tussen de oefeningen en stop wanneer de belasting te veel wordt. Ook kan je het vooraf even aangeven aan de aquasportinstructeur zodat hij/zij er rekening mee kan houden.

Ja, je kunt gerust gaan bewegen. Bewegen is juist goed voor je gewrichten, je spieren en je conditie. Bewegen zorgt voor een betere beweeglijkheid van je gewrichten en minder stijfheid van je spieren en gewrichten. Daarnaast kan bewegen vermoeidheid ook verminderen.

Jazeker, al onze aquasporten zijn toegankelijk voor mensen met reuma. Houd er wel rekening mee dat je altijd goed luistert naar je eigen lichaam.

- Respecteer je grenzen.

Beweeg met aandacht voor je lichaam en houd je eigen grenzen in de gaten. Houd rekening met de belastbaarheid van je gewrichten. Probeer niet te lang in één houding te bewegen of te veel in één keer te doen.

- Bouw het langzaam op.

Dit geldt voor het aantal bewegingen dat je maakt, hoe lang je de bewegingen uitvoert en de zwaarte ervan.

- Neem voldoende rust.

Wissel beweging en rust af. Zo voorkom je overbelasting en het geeft jouw lichaam de kans om weer bij te komen als je actief bent geweest. Het is aan jou om een goed evenwicht te vinden tussen activiteit en voldoende rust. Waar die balans ligt is voor iedereen weer anders.

De temperatuur verschilt per bad en per accommodatie. Neem contact op met jouw zwembad voor de exacte watertemperatuur.

Nee, op dit moment worden onze lessen niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Door de samenwerking met ReumaNederland bundelen we de kennis over bewegen in het water en de kennis van reuma. Onze aquasportinstructeurs zijn in januari opgeleid tot (basis)deskundige in het water. Zodat alle aquasporten in ons zwembad ook veilig en toegankelijk zijn voor mensen met reuma. Deze opleiding kunnen wij mogelijk maken door de samenwerking.

Nee, de aquasport instructeurs hebben basiskennis over reumatische aandoeningen en hebben zich vooral op gefocust op (variëren binnen) de lessen. Heb je medische vragen? Neem dan contact op met je arts of fysiotherapeut.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.