Veel gestelde vragen zwemmen met Reuma

Veel gestelde vragen zwemmen met Reuma

Vind hier antwoord op je vraag.

Zwemmen met Reuma

In principe kan je met iedere vorm van reuma zwemmen, maar vraag dit voor de zekerheid altijd eerst aan jouw huisarts of oefen- of fysiotherapeut. Zij kunnen je hier het beste over adviseren en aangeven welke beweegactiviteit het beste bij jouw vorm van reuma past.

Dat kan zeker, luister wel goed naar je lichaam. Je kan zelf het beste inschatten hoe ver je kunt gaan en wanneer het te veel is. Zorg zelf voor wat meer rustmomenten tussen de oefeningen en stop wanneer de belasting te veel wordt. Ook kan je het vooraf even aangeven aan de aquasportinstructeur zodat hij/zij er rekening mee kan houden.

Ja, je kunt gerust gaan bewegen. Bewegen is juist goed voor je gewrichten, je spieren en je conditie. Bewegen zorgt voor een betere beweeglijkheid van je gewrichten en minder stijfheid van je spieren en gewrichten. Daarnaast kan bewegen vermoeidheid ook verminderen.

Het is goed om dit te bespreken met de aquasportinstructeur, zij kunnen hier rekening mee houden en je adviseren over eventuele aanpassingen in bepaalde oefeningen.

Jazeker, al onze aquasporten zijn toegankelijk voor mensen met reuma. Houd er wel rekening mee dat je altijd goed luistert naar je eigen lichaam.

- Respecteer je grenzen.

Beweeg met aandacht voor je lichaam en houd je eigen grenzen in de gaten. Houd rekening met de belastbaarheid van je gewrichten. Probeer niet te lang in één houding te bewegen of te veel in één keer te doen.

- Bouw het langzaam op.

Dit geldt voor het aantal bewegingen dat je maakt, hoe lang je de bewegingen uitvoert en de zwaarte ervan.

- Neem voldoende rust.

Wissel beweging en rust af. Zo voorkom je overbelasting en het geeft jouw lichaam de kans om weer bij te komen als je actief bent geweest. Het is aan jou om een goed evenwicht te vinden tussen activiteit en voldoende rust. Waar die balans ligt is voor iedereen weer anders.

In ieder geval aangenaam warm. Neem contact op met je accommodatie voor de exacte watertemperatuur.

Nee, op dit moment worden onze lessen niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Door de samenwerking met ReumaNederland bundelen we de kennis over bewegen in het water en de kennis van reuma. Onze aquasportinstructeurs worden binnenkort opgeleid zodat alle aquasporten in ons zwembad ook veilig en toegankelijk zijn voor mensen met reuma. Deze opleiding kunnen wij mogelijk maken door de samenwerking.

ReumaNederland zoekt de samenwerking met grote landelijke partners zoals Sportfondsen om een nog breder publiek te bereiken.

Heb je een vraag?

Nog 500 tekens resterend
Nog 500 tekens resterend
Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.