Kwaliteit zwemlessen geregeld

Nieuws

Kwaliteit zwemlessen geregeld

Sportfondsen-LR-1-029.jpg

Licentie Nationale Zwemdiploma's: kwaliteit zwemonderwijs door gediplomeerde zwemonderwijzers, standaard examenprogramma Zwem-ABC en jaarlijkse inspectie.

Maandag 14 maart is in het televisieprogramma Radar (Avro Tros) aandacht besteed aan de kwaliteit van zwemlessen. Radar concludeert op basis van eigen onderzoek door middel van een enquête onder 5.800 consumenten dat de kwaliteit van het zwemonderwijs onder de maat is door het ontbreken van wetgeving voor het geven van zwemonderwijs. Volgens de enquête vindt een kwart van de ondervraagden dat hun kind niet goed heeft leren zwemmen.

Sportfondsen onderschrijft het belang van nationale wet- of regelgeving voor de kwaliteit van zwemonderwijs. Daarom werkt Sportfondsen volgens de Licentie Nationale Zwemdiploma’s van de Nationale Raad voor Zwemveiligheid. De NRZ is de organisatie in Nederland die als doel heeft de zwemveiligheid van de mensen in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Deze ambitie is vastgelegd in de Nationale Norm Zwemveiligheid. Volgens de Nationale Norm Zwemveiligheid is een kind zelfredzaam, zwemvaardig en zwemveilig na het behalen van het A, B en C diploma. Aanbieders van zwemonderwijs die de Licentie Nationale Zwemdiploma’s hebben, werken met opgeleide en gediplomeerde zwemlesonderwijzers, met een standaard zwemlesprogramma en een examenregeling voor het Zwem-ABC en krijgen jaarlijks een onafhankelijke inspectie.

De accommodaties van Sportfondsen zijn houder van de genoemde Licentie Nationale Zwemdiploma’s, waarmee de veiligheid en de kwaliteit van leren zwemmen geborgd zijn. De kwaliteitscriteria zijn o.a. de opleiding en screening van de zwemonderwijzer, werken volgens Gedragscode Zwembranche, werken met een zwemlesplan en het werken met een klachtenprocedure.

Sportfondsen vindt klanttevredenheid belangrijk. Dit jaar geven wij meer focus aan klanttevredenheidsonderzoek door de klanttevredenheid te meten na de 1e les, na 6 maanden, na 4 weken in B-traject en na afloop van het ABC.

Meer over de norm en licentie van Nationale Raad voor Zwemveiligheid vind je hier.

Radar heeft de minister voor Langdurige Zorg en Sport om een reactie gevraagd. Lees hier de reactie.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.